Griep komt het vaakst voor in het najaar met een piek in de wintermaanden. Het wordt veroorzaakt door het influenzavirus: kom je in contact met iemand die besmet is, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt. Gelukkig zijn er veel natuurlijke middelen die helpen bij het (sneller) genezen en verzachten.
Zere keel, loopneus, spierpijn en hoofdpijn, koorts en koude rillingen. De griep komt met vervelende symptomen. Dan kun je naar de drogisterij haasten voor hoestdrank, neusspray en pijnstillers, maar de natuur heeft alles wat je nodig hebt. Wij geven je tips voor natuurlijke middelen.
1. Ginseng helpt als je het al hebt
Ginseng kan helpen bij het behandelen én voorkomen van griep en het RS-virus (respiratoir syncytieel virus). Het RS-virus is een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid (infectie van de luchtwegen en longen).
2. Knoflook vermindert het aantal ziektedagen
Knoflook staat bekend als natuurlijk antibioticum. Het heeft duidelijk griep bestrijdende krachten. Zo vermindert knoflook griepsymptomen en het aantal ziektedagen.
3. Gember is een natuurlijk antibioticum
Gember staat bekend om zijn zuiverende werking. Het is net als knoflook een natuurlijk antibioticum en heeft een reinigende werking op je lymfestelsel, wat helpt bij ontstekingen. Het drinken van gemberthee zorgt ervoor dat je lekker warm blijft als het buiten koud is. Maar gember werkt ook preventief, de hoge concentraties antioxidanten ondersteunen je weerstand.
4. Vitamine C verkort de grieptijd
Neem natuurlijke vitamine C in hoge dosis nog voordat het virus toeslaat. Denk hierbij aan 3000 tot 4000 mg per dag. Dit voorkomt griep, en is het te laat, dan verkort het tenminste de ziekteduur.
5. Chilipeper voor ontstoken holtes
Neem chilipeper als je al snipverkouden bent en ontstoken holtes hebt. Dankzij capsaïcine in pepers wordt het slijm dunner en raak je het makkelijker kwijt.
6. Zoethout verzacht de keel
Heb je last van keelpijn? Drink dan zoethoutthee, het verzacht de pijn en biedt alle nodige weerstand tegen bacteriën en virussen.
7. Saliethee werkt slijmoplossend
Ook sterk getrokken saliethee kun je drinken als natuurlijk antibioticum bij verkoudheid. Salie is namelijk slijmoplossend en werkt – net als zouthoutthee – verzachtend bij een zere keel.
8. Eet warme gerechten voor meer weerstand
Zowel de traditionele Chinese geneeskunde als Ayurveda zijn het eens: eet geen koude smoothies of salades met rauwe groenten in deze tijd van het jaar. Kies in plaats daarvan voor verwarmende soepen en stoofgerechten om je weerstand op te bouwen.
9. Honing remt het griepvirus af
Met name Manuka honing kan het griepvirus doelgericht afremmen. Het antigriep-effect is te danken aan een stof in de honing, methylglyoxal.
Vergeet niet om rust te nemen en pas weer aan het werk te gaan wanneer alle symptomen zijn verdwenen.
Bronnen: ScienceDaily, Goedgezond.info 1, Goedgezond.info 2.