Prebiotica zijn een bron van voeding voor de goede bacteriën in onze darmen, wat de werking van de darm ten goede komt en het immuunsysteem kan verbeteren. Fructo-oligosacchariden zijn een bron van prebiotica met tal van gezondheidsvoordelen. In dit artikel ontdek je welke!
Even kort het verschil tussen probiotica en prebiotica: Probiotica is een andere naam voor de goede levende bacteriën, terwijl prebiotica de voeding voor onze darmbacteriën vormen.
Wat doen prebiotica?
Prebiotica volgen onaangeroerd ons spijsverteringsstelsel tot ze onze darmbacteriën ontmoeten. Die maken daar op hun beurt dankbaar gebruik van, want de prebiotica vormen een bron van voeding voor de goede bacteriën in onze darm. Ze stimuleren zo de groei en activiteit van deze bacteriën, dus er komen meer goede bacteriën én ze kunnen hun werk beter doen.
Waar zit prebiotica in?
Prebiotica zit in verschillende voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in graanproducten, groenten, fruit, noten en peulvruchten. De belangrijkste bronnen van prebiotica zijn:
• Fructo-oligosacchariden (ook wel fructanen of FOS genoemd)
• Galacto-oligosacchariden (ook wel galactanen of GOS genoemd)
• Inuline
In dit artikel gaan we verder in op de eerste. Fructo-oligosacchariden worden beschouwd als een functioneel voedselingrediënt, omdat het de fysiologische en biochemische processen bij mensen beïnvloedt. Dit resulteert in een betere gezondheid en een vermindering van het risico op vele ziekten.
Fructo-oligosacchariden
Fructo-oligosacchariden zijn complexe en langzame koolhydraten die van nature voorkomen in planten zoals ui, cichorei, knoflook, prei, asperges, banaan, artisjok, maar ook in tarweproducten. Ze zijn samengesteld uit lineaire ketens van fructose-eenheden, verbonden door bèta (2-1) bindingen. Het aantal fructose-eenheden varieert van 2 tot 60 en eindigt vaak in een glucose-eenheid. Dieet-FOS worden niet gehydrolyseerd door glycosidasen in de dunne darm en bereiken de blindedarm structureel onveranderd. Daar worden ze gemetaboliseerd door de darmmicroflora om korte keten carbonzuren, L-lactaat, CO(2), waterstof en andere metabolieten te vormen.
Gezondheidsvoordelen
FOS hebben een aantal interessante eigenschappen, waaronder een lage zoetheidsintensiteit; ze zijn ook calorievrij, niet-cariogeen en worden beschouwd als oplosbare voedingsvezels. Bovendien hebben FOS belangrijke gunstige fysiologische effecten zoals een lage carcinogeniteit, een prebiotisch effect, verbeterde mineraalabsorptie (en daarmee minder risico op osteoporose) en verlaagde niveaus van serumcholesterol, triacylglycerolen en fosfolipiden. FOS stimuleert het immuunsysteem van het lichaam en vermindert ziekteverwekkers in de darm.
Momenteel wordt FOS in toenemende mate opgenomen in voedingsproducten en zuigelingenvoeding, omdat hun prebiotische effect de groei van niet-pathogene darmmicroflora stimuleert. Consumptie van FOS verhoogt de fecale bolus en de frequentie van afzettingen. Een dosis van 4-15 gram per dag gegeven aan gezonde proefpersonen vermindert constipatie, wat beschouwd wordt als een van de groeiende problemen van de moderne samenleving en van pasgeborenen tijdens de eerste levensmaanden.
Bronnen: Pubmed, Maag Lever Darm Stichting