Omdat onze voeding steeds minder magnesium bevat en magnesium zo enorm belangrijk is voor ons lichaam, wordt magnesiumsuppletie steeds populairder. Er zijn veel soorten magnesiumsupplementen verkrijgbaar. Het verschil zit hem in de stof waar het magnesium aan gebonden is.
Magnesium moet worden gebonden met een andere stof om opgenomen te kunnen worden in het lichaam. Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. Een organisch gebonden magnesium wordt beter opgenomen dan anorganische vormen, omdat het natuurlijk is. Het veelvoorkomende (anorganische) magnesiumoxide is bijvoorbeeld onoplosbaar en wordt daarom vrijwel niet opgenomen.
Een volwassen lichaam bevat ongeveer 25 gram aan magnesium. Ongeveer de helft zit in botten en tanden, eenderde in spieren, de rest in organen en zenuwweefsel en slechts 1% van de hoeveelheid magnesium in je lichaam zit in het bloed. Bloedonderzoek is om deze reden geen accurate meetmethode voor het aantonen van een magnesiumtekort.
Organisch vs anorganisch
Een overzicht van de vormen magnesium:
Organische magnesiumvormen:
magnesiummalaat
magnesiumtauraat
magnesiumcitraat
magnesiumbisglycinaat
magnesiumglycerofosfaat
magnesiumgluconaat
magnesiumlactaat
magnesiumaspartaat
magnesium acetyl taurinaat
Anorganische magnesiumvormen:
magnesiumchloride
magnesiumhydroxide
magnesiumsulfaat
magnesiumoxide
Idealiter kies je voor een organische magnesiumverbinding, in plaats van een anorganische. We lichten een aantal organische magnesiumvormen toe.
De bekendste vorm is magnesiumcitraat, dit is een organisch gebonden vorm die goed wordt opgenomen in de spieren en hersenen. Magnesiumcitraat is met name goed voor het behoud van soepele spieren.
Magnesiumglycerofosfaat wordt ook zeer goed opgenomen en hier is geen maagzuur bij nodig, want handig is in combinatie met maagzuurremmers. Deze vorm draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en is goed voor het geheugen.
Magnesiumtauraat wordt snel geabsorbeerd en is in staat om gemakkelijk door de hersenen te gaan, wat resulteert in een verhoogd magnesiumniveau in weefsels van de hersenen. Magnesiumtauraat wordt geassocieerd met verminderde angst indicatoren (1).
ATA Mg®
Dan is er nog Magnesium Acetyltaurinaat (ATA Mg®). Dit is een gepatenteerd, zeer biologisch beschikbaar actief ingrediënt met unieke, wetenschappelijk bewezen eigenschappen, uitgevonden door de Franse professor Jean Durlach, een groot magnesium specialist. Jean Durlach(1925-2017) was een van de eerste wetenschappers die het belang van magnesium of fysiologisch niveau onderzocht (zijn werk is het onderwerp geweest van +300 publicaties) en er een boek over schreef.
ATA Mg® heeft een unieke en bewezen werkzaamheid op de hersen- en cognitieve functies en het levenscomfort van vrouwen. De hoge biologische beschikbaarheid van magnesium acetyl taurinaat verlicht de sympotomen van PMS, zoals stemmingswisselingen/prikkelbaarheid, vermoeidheid/slapeloosheid, hoofdpijn, gevoelige borsten en gezwollen buik (2).
Inname magnesium
Magnesium kan het beste in de avond worden ingenomen, omdat het ervoor zorgt dat het zenuwstelsel tot rust komt en helpt met het ontspannen. Maar, belangrijk om te weten: het lichaam heeft tijd nodig om magnesium af te breken, daarom kun je het beste magnesiumsupplementen ongeveer twee uur voor je gaat slapen nemen.
Bronnen: Springer Link; ‘Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best?’ , ATA Mg