Ons lichaam maakt stoffen aan die erg lijken op stoffen die voorkomen in de hennepplant. Omdat deze laatsten eerder zijn ontdekt, zijn onze lichaamseigen stoffen hiernaar vernoemd: endocannabinoïden (endo betekent ‘van binnen’ of ‘inwendig’). De ontdekking hiervan maakte ons bekend met een uniek fysiologisch systeem in ons lichaam: het endocannabinoïdesysteem.
Dit systeem zorgt ervoor dat tal van lichaamsprocessen steeds in de juiste balans blijven. Denk aan bijvoorbeeld celgroei, vetopslag en -afbraak, en onze immuunrespons. Zou een van deze zaken te actief of juist te passief zijn, dan zou dat leiden tot een vorm van ziekte. Het endocannabinoïdesysteem bestaat uit cannabinoïde bindende receptoren, endocannabinoïden en de enzymen die de endocannabinoïden kunnen omzetten en afbreken.
Onze endocannabinoïden worden in ons lichaam gevormd uit vetzuren, zoals bijvoorbeeld omega 6.[1] Ze kunnen tevens uit tal van andere vetzuren worden gevormd, zoals de omega 3 vetzuren docosahexeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Een team van onderzoekers aan de Universiteit van Illinois, onder leiding van Professor Aditi Das, ontdekten dat endocannabinoïden een veel krachtigere ontstekingsremmende werking hebben wanneer ze uit DHA en EPA worden gevormd. Dit zou mogelijk verklaren waarom omega 3 zo bekend staat als effectieve ontstekingsremmer.
Een andere ontdekking die het team deed, was dat de uit omega 3-vetzuren gevormde endocannabinoïden door enzymen worden omgevormd tot een epoxide vorm: endocannabinoïde epoxide (EE). Van EE, een tot dan toe nog onbekende substantie, wordt een ontstekingsremmende, pijnverlichtende en vaatwandverwijdend effect verondersteld welke krachtiger zou zijn dan die van endocannabinoïden.[2] Oftewel, wanneer endocannabinoïden uit omega3-vetzuren worden gevormd, zijn ze na afbraak door enzymen krachtiger dan wanneer ze uit andere vetzuren zijn gevormd. De basis van waaruit de endocannabinoïden worden gemaakt is dus erg belangrijk!
Professor Das was enthousiast over hun onderzoeksresultaat: “Deze ontdekkingen tonen aan dat omega 3 enkele soortgelijke geneeskrachtige eigenschappen kan produceren als marihuana, maar dan zonder psychotroop effect”.[3]
Geschreven door Dyveke Kok