Wetenschappers ontdekten dat blootstelling aan de meest gebruikte pesticiden verband houdt met een groter risico op een autisme. Dit blijkt uit een van de grootste studies ooit naar de mogelijke effecten van pesticiden op ontwikkelende foetussen en pasgeboren baby’s.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Ondine von Ehrenstein, universitair hoofddocent in de Fielding School of Public Health aan de Universiteit van Californië in Los Angeles. De onderzoekers analyseerden autisme-registratiegegevens in Californië samen met gegevens over het spuiten van pesticiden in de staat. De studie omvatte 38.000 mensen en 2.961 gevallen van autisme.
Verhoogd risico op autisme tot 50%
De wetenschappers ontdekten dat vrouwen die zwanger waren en woonden binnen een straal van 2.000 meter van een sterk besproeid gebied tussen de 10% en 16% meer kans hadden om kinderen met de diagnose autismespectrumstoornis te krijgen dan vrouwen die op verder weg gelegen plekken van de besproeide gebieden woonden. Toen ze naar diagnoses van een autismespectrumstoornis keken die ook met een verstandelijke beperking kwamen, vonden ze gemiddeld 30% hogere percentages bij kinderen die in de baarmoeder aan de pesticiden werden blootgesteld. Blootstelling in het eerste levensjaar verhoogde het risico op autisme tot 50% in vergelijking met degenen die niet werden blootgesteld aan bepaalde pesticiden.
Prenatale en postnatale periodes het kwetsbaarst
Von Ehrenstein zegt dat de resultaten wijzen op twee mogelijke perioden waarin ontwikkelende baby’s kwetsbaar kunnen zijn voor de neurotoxische effecten van pesticiden: in de baarmoeder en na de geboorte. Baby’s die in hun eerste levensjaar werden blootgesteld leken een groter risico te lopen op het ontwikkelen van autisme met bijbehorende intellectuele handicaps.
Von Ehrenstein:
“Zowel prenatale als postnatale periodes zijn kwetsbare periodes. En het stopt niet bij de geboorte.”
Er werd in het onderzoek ook rekening gehouden met mogelijke confounders zoals luchtverontreiniging, de sociaaleconomische status en of de moeders in stedelijke of landelijke omgevingen wonen en leven. Maar zelfs ondanks deze factoren, bleef er een overduidelijke link.
Onbewust blootgesteld aan pesticiden
Het probleem is dat in tegenstelling tot gedrag zoals roken of alcoholgebruik, blootstelling aan pesticiden meestal niet onder controle van de mensen staat. En zwangere vrouwen zijn zich vaak niet bewust dat ze worden blootgesteld aan de chemicaliën. Mensen kunnen worden blootgesteld aan pesticiden, niet alleen door te sproeien, maar ook door producten te eten die met de chemicaliën zijn behandeld, dus het vermijden van deze groenten en fruit kan een andere manier zijn om het risico te verminderen.
Von Ehrenstein hoopt dat de resultaten het publieke bewustzijn zullen verbeteren en beleidsmakers ertoe zullen aanzetten het beleid inzake ongediertebestrijding te veranderen en alternatieven te zoeken met minder impact op de volksgezondheid.
Bron: BMJ