PFAS zijn chemische stoffen die gebruikt worden om producten water- en vuilafstotend te maken. Het wordt in zeer hoge mate in het milieu, maar ook in ons bloed en weefsel gemeten. Uit een recent rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) blijkt dat baby’s ook een hoge aanwezigheid van PFAS in het bloed hebben.
De aanwezigheid van PFAS in het bloed van zuigelingen is zelfs zo hoog dat de EFSA onlangs een vijftig keer lagere norm heeft ingesteld dan het RIVM tot nu toe als veilige norm hanteerde.
“Wij mensen hebben al zoveel van die chemische stoffen in ons bloed dat wij het doorgeven aan de volgende generatie”, zegt Majorie van Duursen hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Via de zwangere vrouw komt het bij zuigelingen terecht. Het komt al via het bloed in de baarmoeder terecht en na de geboorte van het kind wordt het doorgegeven via borstvoeding.”
“De chemische stof tast het immuunsysteem aan waardoor het afweersysteem minder goed reageert, de vaccinaties minder goed werken en de zuigelingen vatbaarder zijn voor ziektes”, aldus Van Duursen.
Er zijn meer gezondheidseffecten die met PFAS geassocieerd worden. Bij volwassen heeft het bijvoorbeeld effect op de cholesterol en lever. Het probleem met kleine kinderen is dat zij gevoeliger zijn.
PFAS wordt in heel veel producten verwerkt, zoals een regenjas, pannen met een anti-aanbaklaag, of in een vuil- en waterafstotende bank, maar het zit ook in eieren en cosmetica, en ons drinkwater. Er wordt daarom ook veel geproduceerd en vervolgens komt het in het milieu en in ons eten terecht. De stoffen breken heel slecht af en blijven heel lang in het lijf en milieu circuleren.
“Het grootste probleem zit hem in de productie. Zolang wij dit soort producten blijven kopen, worden die stoffen geproduceerd en uitgestoten,” aldus Van Duursen.
Bron: NPO radio 1