Probiotica kunnen de nadelige effecten van antibiotica, zoals verhoogd risico op allergieën of obesitas en diarree, verlagen wanneer het op de juiste manier wordt ingezet. Dit tonen steeds meer onderzoeken aan. Hoe probiotica dan het beste kan worden ingezet? Dat lees je hier.
De effectiviteit van een probiotisch product wordt bepaald door de combinatie van bacteriën en door hoe goed de bacteriën overleven in het maagdarmkanaal. Kies altijd een probioticum waarvan bewezen is dat dit het risico op antibiotica geassocieerde diarree (AAD) vermindert. In ‘De Nationale gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’ van het TNO vind je een overzicht van in Nederland verkrijgbare probiotica waarvan de effectiviteit bij AAD wetenschappelijk bewezen is.
Probiotica tijdens antibioticakuur
Het gelijk toedienen van antibiotica en probiotica is effectiever dan het starten van probiotica na afloop van de antibioticakuur als het gaat om het voorkomen of verminderen van AAD. Amerikaanse onderzoekers kwamen erachter dat hoe sneller er na het starten van de antibioticakuur begonnen wordt met probiotica, des te groter de kans dat clostridium difficile-infecties (CDI) voorkomen wordt. Daarnaast wordt aangeraden om probiotica tot 1 à 2 weken na de kuur in te blijven nemen.
Probiotica niet tegelijk met antibiotica innemen
Het is dus raadzaam om probiotica te nemen tijdens de antibioticakuur, maar let goed op: het wordt afgeraden probiotica en antibiotica op hetzelfde moment in te nemen. De bedoeling van antibiotica is om ziekmakende bacteriën te doden en ziekte te genezen, maar helaas maken breedspectrum antibiotica geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Probiotica bestaan uit goede, vaak lichaamseigen bacteriën, dus wanneer het tegelijk wordt ingenomen met een antibioticum zullen de probiotische bacteriën ook gedood worden. Om te voorkomen dat dit gebeurt kun je probiotica het best 2 tot 3 uur vóór of ná het innemen van het antibiotica gebruiken.
Bron: No Guts No Glory, Nature.com