Uit onderzoek is gebleken dat mensen met Alzheimer in staat zijn om hun geheugen en denk vaardigheden te verbeteren door het nemen van probiotica.
Twaalf weken lang een dagelijkse dosis van Lactobacillus en Bifidobacterium bacteriën zou genoeg zijn voor score verbeteringen bij het maken van mentale testen.
Onderzoeken naar probiotica tonen dat het kan helpen beschermen tegen verschillende aandoeningen inclusief diarree, chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn, allergiën en tandbederf. Onderzoekers hebben ook vaak nagedacht of het ook de hersenfunctie kan stimuleren. Studies met muizen hebben namelijk aangetoond dat probiotica het leren en geheugen kan verbeteren en angst en depressie vermindert.
De meeste recente studie uitgevoerd door een team van Kashan University of Medical Sciences and Islamic Azad University in Iran beweert de eerste te zijn die dit effect bij mensen kan aantonen.
Hun kleine studie duurde 12 weken en 52 mannen en vrouwen in de leeftijdsgroep 60-95 met de ziekte van Alzheimer deden mee.
De groep werd opgedeeld in twee groepen, de eerste groep kreeg 200 ml melk per dag verrijkt met vier soorten probiotica. Dit waren Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. Fermentum en Bifidobacerium bifidum. De tweede groep kreeg gewone melk.
Alle deelnemers aan het onderzoek moesten een test doen die verschillende mentale vaardigheden zoals geheugen, aandacht en taalvaardigheden meet. De hoogst haalbare score in de test was 30.
Tijdens het onderzoek bevonden de onderzoekers dat de gemiddelde score van de deelnemers in de eerste groep die probiotica toegediend kregen, steeg van 8,7 – 10,6. In tegenstelling tot degene die gewone melk kregen zagen zij een daling van hun score van 8,5-8,0.
Zij erkennen dat alle deelnemers, ongeacht in welke groep zij zaten, slecht scoorden. Maar het verschil in resultaten tussen de twee groepen was significant.
Professor Mahmoud Salami van Kashan University, auteur van de studie, zegt in een verklaring: ‘In een eerste studie hebben we aangetoond dat behandelingen met probiotica het verminderde ruimtelijk leren en geheugen verbeterde, maar dit is de eerste keer dat probiotica suppletie de verminderde cognitieve functies verbeterde bij mensen.
Rosa Sancho, head of research bij Alszheimer’s Research UK zegt: ‘De hersenen worden vaak gezien als gescheiden van de rest van het lichaam, maar wetenschappers begrijpen steeds meer over hoe veranderingen in het lichaam invloed hebben op de hersenen. Deze nieuwe studie roept interessante vragen op over de banden tussen de darmen en de hersenen en de associatie met Alzheimer.