Vorige maand vertelde Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMC Groningen, in het tv-praatprogramma Jinek over de gezondheidsvoordelen van resveratrol. Sindsdien is er een run op supplementen met resveratrol. Maar wat is resveratrol precies en wat doet het voor je gezondheid? Je leest het in dit artikel.
Wat is resveratrol?
Resveratrol is een polyfenol, dat in diverse plantensoorten voorkomt, maar vooral in de schil van fruit. De plant maakt dit aan om zich te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals schimmels, virussen, bacteriën en uv-straling. Deze groep van stoffen noemen we ook wel fytoalexinen. Resveratrol komt met name voor in (de schil van) blauwe en rode druiven. Daarnaast zit het in dadels, chocolade, aardbeien, blauwe bessen, tomaten, soja en pinda’s. Kies wel voor biologische groente en fruit, want die bevatten meer polyfenolen en fytoalexinen.
Ook rode wijn bevat resveratrol, maar een handje druiven bevat meer en het voordeel weegt niet op tegen de nadelen van de alcohol die wijn bevat. Aangezien pinda’s rijk zijn aan resveratrol is ook natuurlijke pindakaas (zonder toevoegingen en uitsluitend gemaakt van pinda’s) een mooie bron. Toch zijn de hoeveelheden in voeding zeer klein. Om 200mg resveratrol binnen te krijgen zou je 160 kilo druiven of 1400 kilo pinda’s moeten eten. Daarom is resveratrol er in supplementvorm variërend van 200 tot 500mg om klachten te bestrijden of preventief. Resveratrol zit ook in het natuurlijke ingrediënt Powergrape®, dat werkzaam is bij fysieke prestaties en kan helpen bij herstel en energie en prestatieniveaus kan stimuleren. Lees hier meer over Powergrape®.
Gezondheidseffecten resveratrol
De Indiase traditionele kruidengeneeswijze Ayurveda zet al duizenden jaren medicijnen in met als belangrijkste werkzame stof resveratrol. Wat is die werkzaamheid dan? Er zijn meer dan 20.000 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van resveratrol. Resveratrol is een zeer krachtig antioxidant en lijkt vooral gunstig voor hart en bloedvaten: het kan de oxidatie van cholesterol tegengaan, de doorbloeding verbeteren en bloeddrukverlagend werken. Het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren en resveratrol is in staat om ontstekingen in het lichaam te verlagen.
Resveratrol en leptine
Leptine wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd, het zorgt voor een vol gevoel. Mensen met overgewicht hebben in principe hoge niveaus van leptine, maar het leptinesignaal werkt niet, dit heet leptine-resistentie. Resveratrol zou vermoedelijk leptine in het bloed verlagen en leptine-resistentie tegengaan. Bovendien wordt een hoog gehalte aan leptine in het bloed gelinkt aan chronische ontstekingen in het lichaam.
Bronnen: Juglen Zwaan, NutraIngredients.com