Co-enzym Q10, als supplement met een speciale rol in mitochondriale elektronentransportketen, zou kunnen worden gebruikt als een succesvolle behandeling ter preventie van migraine. Dit blijkt uit een onderzoek van verschillende wetenschappers van het Tabriz University of Medical Sciences in Iran.
Het doel van deze studie was om het effect van Co-enzym Q10 (CoQ10) suppletie op lactaat-, pyruvaat-, Matrix metalloproteinase 9 (MMP-9) en stikstofmonoxide (NO) -niveaus te onderzoeken, naast migraineaanvallen bij vrouwen met migraine. Conclusie? 12 weken orale CoQ10-suppletie vertoonde positieve effecten op de beheersing van migraineaanvallen.
Dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek
Deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studie werd uitgevoerd onder 46 vrouwen tussen 20 en 50 jaar met de diagnose migraine. Patiënten werden willekeurig toegewezen aan de placebogroep of de interventiegroep. De patiënten in de interventiegroep kregen 400mg per dag CoQ10 middels suppletie. De duur van de interventie was 12 weken. Bloedmonsters werden verzameld bij aanvang en aan het einde van de interventie om de serumgehalten van CoQ10, lactaat, pyruvaat, MMP-9 en NO te meten.
Positief effect migraineaanvallen
Behandeling met CoQ10 verlaagde de serumconcentraties van lactaat, pyruvaat, MMP-9 en NO significant, terwijl de CoQ10-concentraties na 12 weken toenamen. Er was een significante afname van de lactaat/pyruvaat-ratio in de interventiegroep. Geen van deze veranderingen waren waargenomen in een met placebo behandelde groep. De resultaten van dit onderzoek toonden aan dat CoQ10-suppletie de frequentie, ernst en duur van migraineaanvallen aanzienlijk verlaagde in vergelijking met de placebogroep. Suppletie met CoQ10 met een dosis van 400mg per dag kan dus een aanvullende behandeling kan zijn voor migrainehoofdpijn. Langdurige follow-upstudies met verschillende doses in beide geslachten worden aanbevolen.