We zijn allemaal bekend met de termen stress en burn-out, maar weet jij ook wat een bijnieruitputting is? Langdurige stress kan de bijnieren namelijk uitputten met als gevolg klachten zoals vermoeidheid, depressie en soms zelfs een burn-out. De redder in nood? Vitamine C!
Bijnieruitputting is een nog vrij onbekende aandoening en het concept is ook nog niet volledig geaccepteerd door wetenschappers. Maar dat betekent niet dat het begrip bijnieruitputting niet bestaat of onwaar is.
Functie bijnieren
Om te begrijpen wat bijnieruitputting precies inhoudt, is het handig om te weten waar de bijnieren zich bevinden en wat hun functie is. De bijnieren zijn twee kleine organen die bovenop een vetlaag op de nieren liggen. De bijnieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van een aantal belangrijke hormonen in ons lichaam, waaronder:
- Cortisol: zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en remt ontstekingen.
- Adrenaline/noradrenaline: het ‘vluchthormoon’.
- Aldosteron: verantwoordelijk voor de vochthuishouding en bloeddruk.
- Testosteron en oestrogeen: de mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen.
Bij stressprikkels (of het nu gaat om fysieke, emotionele of psychische stress) worden de bijnieren gestimuleerd om deze hormonen aan te maken, zodat wij met deze stressvolle momenten om kunnen gaan. Denk hierbij aan hoge werkdruk, financiële zorgen of een ongezonde leefstijl. Maar wanneer de bijnieren te lang en te veel achter elkaar gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door aanhoudende stress, raken ze door hun voorraad hormonen heen.
Een belangrijke oorzaak van bijnieruitputting is intense en langdurige stress en wanneer deze stress aanhoudt, ervaar je zelfs symptomen die erkent worden als een burn-out.
Stress oorzaak bijnieruitputting
Het is belangrijk om na stressvolle periodes te ontspannen zodat je lichaam zich kan herstellen. Doe je dit niet, dan blijft het lichaam hormonen uit de bijnieren putten en kan de voorraad opraken met als resultaat bijnieruitputting. Het belangrijkste symptoom van bijnieruitputting is een vervelend gevoel van vermoeidheid dat zelfs niet beter wordt door een goede nachtrust. Je kunt je bed niet uitkomen en je hebt het idee dat je niet genoeg energie hebt om de dag door te komen. Daarnaast kun je gek genoeg ook moeite hebben met in slaap komen. Andere bekende symptomen van bijnieruitputting zijn cravings naar zoetigheid of juist zout en vettig eten, een slecht geheugen, een verzwakt immuunsysteem, spierzwakte en depressie. Maar hoe kom je weer van bijnieruitputting af? Behalve goed uitrusten, gezond eten en uiteraard het vermijden van stress, is er een redder in nood: vitamine C!
Vitamine C onmisbaar voor bijnieren
Bijnieren hebben veel voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren, maar vitamine C is misschien wel de allerbelangrijkste. De productie van cortisol en de andere bijnierhormonen zijn afhankelijk van een voldoende aanvoer van vitamine C. Een tekort aan vitamine C zorgt ervoor dat de uitscheiding van deze hormonen stokt. Dit zet je lichaam weer onder stress, waardoor je behoefte aan vitamine C nog verder toeneemt. Een vicieuze cirkel.
Vitamine C speelt dus een cruciale rol bij bijnieruitputting, zowel ter voorkoming als voor het herstel. Hoeveel vitamine C heb je nodig? De dosering van mensen met bijnieruitputting ligt tussen de 3000 en 4000mg per dag. Ben je fit? Dan is 1000 tot 2000mg voldoende, maar het is voor iedereen verschillend. Je kunt het ook opbouwen naar eigen behoefte. Ook andere supplementen zoals magnesium, probiotica, Q10 en omega 3 helpen bij herstel van bijnieruitputting.
Bron