Hogere niveaus van vitamine D in het bloed zijn geassocieerd met een lager risico op het krijgen van darmkanker. Dit blijkt uit een studie die door het Journal of the National Cancer Institute werd gepubliceerd. Een andere studie concludeert dat een hoge doses vitamine D de groei van darmkanker kan vertragen.
De internationale groep onderzoekers combineerden gegevens van 17 prospectieve studies, een type onderzoek dat mensen in de loop van de tijd volgt om proberen te achterhalen waarom sommigen van hen dikkedarmkanker krijgen. De analyse is de grootste tot nu toe, met gegevens van ongeveer 12.800 mensen. Alle deelnemers werden vóór de diagnose getest op vitamine D-spiegels in hun bloed.
31% hoger risico op darmkanker door vitamine D-tekort
Uit de studie bleek dat mensen met een tekort aan vitamine D volgens de definitie van het National Academy of Medicine (NAM) een 31% hoger risico op darmkanker hadden gedurende de tijd dat ze werden gevolgd. Dit was gemiddeld vijf en een half jaar (het volledige bereik was 1-25 jaar). Het laagste risico op darmkanker werd gevonden bij mensen die een circulerend vitamine D-gehalte hadden dat zelfs hoger was dan de NAM-aanbeveling voor voldoende concentraties.
Volgens Marji McCullough, ScD, RD, American Cancer Society epidemioloog en co-auteur van de studie, wijzen de bevindingen erop dat er een doelbereik van circulerende vitamine D-niveaus kan zijn die geassocieerd kunnen worden met het laagste risico op darmkanker. Marji McCullough: “Wat optimaal is voor dikkedarmkanker kan verschillen voor wat optimaal is voor de gezondheid van de botten.” Deze bevindingen veranderen het huidige volksgezondheidsbeleid echter niet. “Deze grote studie kan bijdragen aan het bewijs dat wordt beoordeeld door wetenschappelijke comités die aanbevelingen voor voedingsstoffen vaststellen”, aldus McCullough.
Vitamine D kan progressie darmkanker vertragen
Een nieuwe studie concludeert dat hoge doses vitamine D de progressie van darmkanker aanzienlijk kunnen vertragen. In de studie rekruteerden de onderzoekers 139 mensen met niet eerder behandelde uitgezaaide darmkanker en splitsten ze in twee groepen: hoog gedoseerde vitamine D en laag gedoseerde vitamine D. De groep met hoge doses nam elke dag 8.000 IU vitamine D voor 14 dagen, alvorens over te schakelen naar 4000 IU per dag. De groep met lage doses nam 400 IU per dag gedurende het onderzoek. Beide groepen kregen ook standaard chemotherapie tijdens de proef. “De resultaten van onze studie suggereren een verbeterd resultaat voor patiënten die vitamine D-suppletie kregen, en we kijken uit naar de start van een grotere studie om deze opwindende en provocerende bevindingen te bevestigen,” zegt Dr. Charles Fuchs, senior auteur van de studie en directeur van het Yale Cancer Center in New Haven, Connecticut.
Vitamine D en magnesium
Wil je je vitamine D-spiegel verhogen? Zorg dan voor voldoende magnesium in het lichaam, want vitamine D en magnesium werken samen. Zonder voldoende magnesium kan vitamine D niet worden omgezet.
Bron: Journal of the National Cancer Institute, Medical News Today, JAMA network