Het is algemeen bekend dat een dieet hoog in vet tot een metabool syndroom kan leiden. Japanse en Amerikaanse onderzoekers hebben onderzoek gedaan bij muizen en zij hebben ontdekt dat het metabool syndroom alleen kan ontstaan met een tekort aan vitamine D.
Als deze onderzoeken ook gevalideerd kunnen worden bij mensen, kan zon en vitamine D supplementen haalbare en betaalbare manieren zijn om het metabool syndroom te verbeteren of te voorkomen.
Professor Stephen Pandol van het Cedars-Sinai Medical Center, USA, die samen heeft gewerkt met Yuan-Ping Han’s onderzoeksgroep aan de Sichuan University, China zegt het volgende: “Op basis van deze studie, zijn wij van mening dat het hoog houden van de vitamine D niveaus, door middel van zonnen, voeding of supplementen, zeer gunstig is voor het verbeteren of voorkomen van het metabool syndroom”.
30-60% van de wereldbevolking heeft metabool syndroom. Er is sprake van metabool syndroom als de buikomvang te groot is in combinatie met twee van de volgende aandoeningen:
– (Hypertenstie) hoge bloeddruk
– HDL cholesterol te laag
– Te veel bloedvetten (het triglyceridengehalte is verhoogd)
– Verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel of diabetes type 2
Pandol: “Voldoende vitamine D uit de voeding kan gedeeltelijk maar significant het metabool syndroom bij muizen tegenwerken, zelfs bij een dieet dat veel vet bevat. De hoeveelheden vitamine D die voor de muizen zijn gebruikt, zijn gelijkwaardig aan de aanbevelingen voor mensen.“
Ook hebben de onderzoeken aangetoond dat een hoog vet dieet de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darm kan beïnvloeden. Dit kan leiden tot een vette lever en een verhoogde bloedsuikerspiegel bij muizen. Onvoldoende aanvoer van vitamine D verergert de onbalans in de darmflora, wat bijdraagt tot een vette lever en het metabool syndroom.
Vitamine D vermindert de productie van defensinen die antimicrobiële moleculen die essentieel zijn voor het handhaven van een goede darmflora. Een orale inname van synthetische defensines herstellen het evenwicht van de darmbacteriën, verlaagt de bloedsuikerspiegel en verbetert de vette lever.
Kortom, een vetrijk dieet alleen is niet voldoende om een metabool syndroom te ontwikkelen, een vitamine D deficientie levert ook een grote bijdrage.
Han blijft optimistisch dat de resultaten van hun onderzoek ook aan getoond kunnen worden bij mensen. “Wij zijn van een plan een klinisch onderzoek uit te voeren naar het verband van vitamine D deficiëntie met darmbacterie verstoring en de associatie met het metabool syndroom te bevestigen.”