Tekorten aan micronutriënten blijven wereldwijd een veelvoorkomend probleem. Huidige tekorten aan vitamine D, calcium en vitamine E zullen in bepaalde regio’s blijven toenemen. Dit blijkt uit een recent onderzoek waarin de veranderingen in voedsel- en voedingszekerheid tot 2050 zijn onderzocht.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Illinois. Verwacht wordt dat de meeste mensen in de toekomst geen gebrek zullen hebben aan voedsel en geen honger zullen lijden, maar ze zullen wel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen tekort komen. De grootste uitdaging op het gebied van voedselzekerheid in 2050 ligt in het leveren van voedzame diëten. Er zal een groot verschil zijn in de inname van vitamines en mineralen tussen verschillende landen en regio’s met tekorten als gevolg.
Bedreigingen
Klimaatverandering, inkomensgroei en veranderende diëten spelen hierin een belangrijke rol en bemoeilijken het zoeken naar duurzame oplossingen. Door klimaatverandering kunnen bijvoorbeeld bepaalde gewassen niet meer verbouwd worden of ze worden gewoonweg te duur. Ook bevat voeding steeds minder vitamines en mineralen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat het aantal mensen met obesitas blijft toenemen. Daarentegen blijft ondervoeding bij kwetsbare bevolkingsgroepen aanhouden.
Aanhoudende tekorten micronutriënten
Koolhydraten en eiwitten zijn wereldwijd voldoende beschikbaar, waar er voor bepaalde micronutriënten tekorten optreden. Verwacht wordt dat er in 2050 wereldwijd tekorten blijven voor calcium, vitamine D, folaat en vitamine E. Tekorten aan ijzer, koper, zink, foliumzuur, vitamine A, vitamine B12, vitamine E en vitamine K zijn afhankelijk van socio-economische factoren en het klimaat. Inname van ijzer, zink, vitamine B12, koper en vitamine B2 is gerelateerd aan de hoogte van het inkomen; tekorten aan deze nutriënten zullen eerder voorkomen in lage-inkomenslanden. Vooral ijzer, zink, vitamine A en vitamine K blijven hier een probleem.
Supplementen als aanvulling
Onderzoeksinstituten en overheden moeten zich richten op duurzame voedselzekerheid en het verbeteren van voedingswaarde. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van nutriëntrijke voedingsmiddelen moet verbeterd worden, evenals de diversiteit van voeding. Daarnaast laat dit onderzoek ook kansen zien voor suppletie om vitamines en mineralen uit voeding aan te vullen en om de tekorten tegen te gaan.