Op de etiketten van voedingssupplementen zie je vaak RI staan. RI is een afkorting voor referentie inname en het geeft aan hoeveel de vitamines en mineralen in het supplement bijdragen aan de dagelijkse behoefte van een gezonde volwassene. De hoeveelheid vitamines en mineralen in een voedingssupplement wordt op het etiket vermeld als percentage (%) van de referentie inname.
Referentie innames zijn door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarden. De verplichting om RI op verpakkingen te gebruiken geldt voor heel Europa. Op die manier kun je de hoeveelheid vitamines en mineralen in voedingssupplementen in Europa met elkaar vergelijken.
Referentie inname is een grove indicatie
De referentie inname houdt geen rekening met geslacht, leeftijd of je persoonlijke situatie. Het is enkel een grove indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die een gezonde volwassene dagelijks nodig heeft. De referentie inname is bedoeld om tekorten bij het grootste deel van de bevolking te voorkomen en dus geen richtlijn voor een optimale inname. Omdat iedereen anders is en anders leeft, kan de individuele behoefte aan voedingsstoffen verschillen van de RI en soms (veel) hoger liggen. De EFSA heeft voor een aantal vitamines en mineralen veilige bovengrenzen voor dagelijkse inname vastgesteld, maar veel nutriënten zijn zo veilig dat geen bovengrens voor veilige inname is vast te stellen.
Voedingsnormen van de Gezondheidsraad
Referentie innames kunnen verschillen van de voedingsnormen. Voedingsnormen zijn aanbevelingen voor de hoeveelheid van een vitamine of mineraal die een specifieke bevolkingsgroep dagelijks nodig heeft in plaats van de gemiddelde volwassene. In Nederland stelt de Gezondheidsraad de voedingsnormen op. In deze aanbevelingen is wél rekening gehouden met leeftijd, geslacht en een bepaalde situatie, zoals zwangerschap. Een aantal voorbeelden: voor foliumzuur geldt een RI van 200 microgram, terwijl de Gezondheidsraad zwangere vrouwen 400 microgram foliumzuur per dag adviseert. Voor vitamine D geldt een RI van 5 microgram, terwijl de Gezondheidsraad ouderen boven de 70 jaar 20 microgram adviseert.
RI of ADH?
Een aantal jaar geleden mocht in Nederland de RI op het etiket van een voedingssupplement ook worden weergegeven als ADH, dit staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Deze twee termen mochten door elkaar worden gebruikt, maar tegenwoordig is er afgesproken om alleen RI weer te geven op een etiket. ADH zal dus weer van de potjes verdwijnen.