De hars van de boom boswellia serrata wordt in de Indiase ayurvedische geneeskunde gebruikt voor de behandeling van ziektes die met ontstekingen gepaard gaan. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat boswelliazuren uit dit hars zich binden aan een enzyme, 5-lipoxygenase, dat zogaamde leukotrienes produceert. Leukotrienes zijn een familie van biologische verbindingen die binden aan receptoren in de longen en luchtwegen tot ontstekingen en luchtwegvernauwing veroorzaakt. Leukotrienes worden verantwoordelijk gehouden voor het in stand houden van chronische ontstekingen.
Uit dierproeven blijkt tevens dat boswellia een lichte pijnstillende werking heeft onafhankelijk van de ontstekingsremmende werking en dat het geen nadelige invloed heeft op de bloedstolling, de maag en de vorming van nieuw kraakbeen en gewrichtsvloeistof. Dit in tegenstelling tot veel ontstekingsremmende medicijnen.
Aangetoond is dat boswellia kan helpen bij chronische gewrichtsontstekingen, chronische darmontstekingen en astma.
Boswellia bij artrose
Gecontroleerd (gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd, crossover) onderzoek werd uitgevoerd met dertig mensen met knieartrose. Na acht weken meldden alle patiënten verbeteringen. De pijn was verminderd, de beweeglijkheid vergroot, men kon verder lopen en het voorkomen van zwellingen was ook verminderd. Boswellia serrata extract werd goed verdragen. Slechts enkele lichte maag- en darmklachten werden gemeld. (Phytomedicine, 2003)
Boswellia bij colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is een ziekte die gekenmerkt wordt door chronische ontstekingen van de dikke darm. Bij deze ontstekingen spelen leukotrienes een belangrijke rol.Om te bevestigen dan boswellia de vorming van leukotrienes afremt deed men een onderzoek onder patiënten met colitis. Aan de patiënten werd 3x daags 350mg boswellia serrata extract per dag gegeven gedurende 6 weken. Voor en na deze periode werden het bloed, de ontlasting en de dikke darm grondig onderzocht. Hetzelfde vond plaats met een controlegroep die het medicijn sulfasalazine (drie maal daags 1 gram) gebruikten. Alle testresultaten verbeterden na gebruik van boswellia en waren vergelijkbaar met de resultaten van patiënten die sulfasalazine hadden gekregen. 82% van de mensen met colitis ulcerosa in de boswelliagroep had geen ziekteverschijnselen meer (mogelijk tijdelijk). Bij de sulfasalazinegroep was dat 75%. (Eur J Med Res. 1997)
Boswellia opname
Uit onderzoek blijkt dat de opname in het lichaam van de werkzame bestanddelen van Boswellia Serrata veel beter is als het tegelijkertijd met oliën en vetten, waaronder omega 3, wordt ingenomen.
Dit artikel werd samengesteld middels diverse bronnen.