Chlorella en spirulina worden nog wel eens verward. Niet zo gek, want het zijn beide algen met een uitzonderlijk hoge voedingswaarde, maar toch zijn ze niet hetzelfde. In dit artikel lees je wat het verschil is en welke positieve werkingen deze superfoods op ons lichaam kunnen hebben.
Chlorella
Chlorella is een groene eencellige alg die leeft in zoetwatervijvers en meren. Chlorella bestaat al meer dan twee miljard jaar. Het groeit in grote hoeveelheden in Zuidoost-Azië en geeft rivieren en meren daar een groene kleur. Chlorella werd in 1890 ontdekt door een Nederlandse microbioloog, namelijk M.W. Beijerinck. Hij noemde deze alg chlorella, chloros (groen) om zijn kleur en ella (klein) omdat de alg microscopisch klein is. Chlorella heeft namelijk een ronde vorm met een diameter van slechts 2 tot 10 micrometer.
Spirulina
Spirulina behoort tot de blauw-groene algen. Het is een miniscuul klein algje, dat er spiraalvorming uitziet, vandaar ook de naam ‘spirulina’. Spirulina is maar liefst 3,5 miljard jaar(!) oud en daarmee een van de belangrijkste en oudste algensoorten ter wereld. Van oorsprong leeft de alg in alkalisch (mineraalrijk) water. Uniek aan spirulina is de stof fycocyanine die deze alg haar blauwe kleur geeft. Deze krachtige antioxidant stimuleert het immuunsysteem.
Overeenkomsten chlorella en spirulina
Zowel chlorella als spirulina zitten vol essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen. Ze helpen bij vermoeidheid en geven je meer weerstand en meer energie. Zowel spirulina als chlorella hebben een hoog gehalte aan chlorofyl. Dit is de groene kleurstof in de bladeren van planten waarmee zonlicht wordt opgevangen en omgezet in energie. Chlorofyl heeft een reinigende en beschermende werking. Het zorgt als het ware voor een beschermlaag zodat schadelijke stoffen minder goed via de maag en darmen in het lichaam kunnen worden opgenomen. De lever wordt ook beschermd tegen opname van giftige stoffen, die door het beschermlaagje van de chlorofyl afgevoerd kunnen worden. Daarnaast zijn chlorella en spirulina ook zijn rijk aan bétacaroteen, een provitamine die door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het speelt een belangrijke rol in het celvernieuwingsproces en bevat anti-oxidatieve eigenschappen.
Verschillen chlorella en spirulina
Chlorella en spirulina hebben veel overeenkomsten, maar ze hebben ook duidelijke verschillen, te beginnen met hun uiterlijk. Chlorella is een groene alg, terwijl spirulina blauwgroen van kleur is. Daarnaast is chlorella een zoetwateralg en spirulina een zoutwateralg.
Wat betreft de werking: spirulina heeft een minder sterke celwand dan chlorella en daardoor gemakkelijker verteerbaar is. Chlorella en spirulina zijn beide ontgifters; terwijl chlorella een van de krachtigste natuurlijke ontgifters van moeder natuur is, is spirulina een stuk milder. Dit komt doordat chlorella 4 tot 5 keer zoveel chlorofyl bevat als spirulina. Chlorella is hierdoor geschikt voor mensen die willen detoxen door bijvoorbeeld een ongezonde leefomgeving (denk aan roken, alcohol of een stressvolle werkomgeving).
Spirulina biedt ook hogere concentraties fytochemicaliën die kanker helpen voorkomen. Net zoals chlorella bekend staat om zijn ontgifting, is spirulina vooral effectief in het bestrijden van symptomen van allergieën en het stimuleren van het immuunsysteem. Daarnaast is spirulina bron van gamma linolzuur (GLA), dat essentieel is voor het behoud van een scherpe geest en een gezond hart. Een ander verschil is dat spirulina meer eiwit bevat dan chlorella en het is daardoor aantrekkelijker voor sporters.
Chlorella bevat weer meer ijzer en bétacaroteen dan spirulina en het bevat ook een uniek complex dat chlorella-groeifactor(CGF) wordt genoemd. Deze groeifactor wordt veroorzaakt door de snelle reproductiesnelheid. Het is aangetoond dat chlorella mogelijk schade aan zenuwweefsels herstelt en de celproductie bevordert.