Kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar moeten vitamine A-, C- en D-supplementen nemen, is het advies van de overheid uit het Verenigd Koninkrijk.
Onderzoekers in Wales ontdekten dat slechts 30% van de ouders en verzorgers zeiden dat ze ooit een advies van een gezondheidsdeskundige hadden gekregen over het geven van vitaminesupplementen aan jonge kinderen.
En bijna tweederde (64%) van de ondervraagden zei dat ze hun kinderen geen vitaminesupplementen gaven.
Het Department for Health (DoH) uit het Verenigd Koninkrijk beveelt aan dat alle kinderen van zes maanden tot vijf jaar dagelijks supplementen krijgen met vitamine A, C en D.
Dit advies bestaat sinds het begin van de jaren negentig, toen het werd goedgekeurd door de toenmalige commissie over medische aspecten van het voedselbeleid.
De DoH zegt ook dat baby’s die borstvoeding krijgen vanaf de geboorte dagelijks een vitamine D-supplement moeten krijgen.
‘Dacht dat gezonde voeding voldoende was’
De Welsh-onderzoekers wilden weten hoe goed dit advies bij ouders en verzorgers bekend was.
Ze onderzochten volwassenen die kinderen vergezelden in poliklinieken voor pediatrische patiënten in twee ziekenhuizen in Swansea.
Een totaal van 101 ingevulde vragenlijsten ontworpen om hun kennis van de richtlijnen te testen.
De onderzoekers zeiden dat de meest voorkomende redenen die ouders gaven om hun kinderen geen vitaminesupplementen te geven, waren:
- Ze wisten niet dat ze geadviseerd hadden / moeten worden
- Ze dachten dat een gezond dieet voldoende was
“We zijn bezorgd dat de meerderheid van de ouders en verzorgers die deelnemen aan onze enquête de richtlijnen niet volgen rond vitaminesuppletie voor hun jonge kinderen”, zegt het rapport.
“Veel lijken niet op de hoogte van aanbevelingen, wat suggereert dat gezondheidswerkers hen geen informatie verstrekken.”
“We zijn van mening dat er actie moet worden ondernomen om het bewustzijn van ouders en verzorgers te vergroten en een veel breder gebruik van vitaminesupplementen aan te moedigen bij kinderen onder de vijf jaar, waarbij gezondheidsprofessionals een meer proactieve benadering hanteren.”
Dr Bethan McMinn, pediatrisch registrar van de Abertawe Bro Morgannwg University Health Board, zei dat de complexiteit van de richtlijnen een barrière kan zijn voor effectief delen van informatie tussen professionals en ouders.
Ze zei dat terwijl de DoH aanbeveelt dat alle kinderen van zes maanden tot vijf jaar een dagelijkse aanvulling nemen, het National Institute for Health and Care Excellence haar advies onlangs heeft bijgewerkt.
Het zegt nu dat alle baby’s vanaf de geboorte tot een jaar dagelijks een vitamine D-supplement moeten nemen – maar dit geldt niet voor baby’s die dagelijks 500ml flesvoeding krijgen.
Dr. McMinn erkent dat haar onderzoek kleinschalig is, maar zegt dat het de situatie in het Verenigd Koninkrijk goed zou kunnen weerspiegelen.
“Ons project werd uitgevoerd in Swansea, Wales dus het is moeilijk om te becommentariëren of onze bevindingen de situatie in het VK in het algemeen weerspiegelen.
“Het zou me echter niet verbazen als dit het geval was.”
Professor Mary Fewtrell, voedingsleider aan het Royal College of Paediatrics and Child Health, zei dat het Swansea-onderzoek stelde dat professionals in de gezondheidszorg de informatie rondom suppletie niet routinematig deelden met nieuwe ouders.
“Ik vermoed dat dit voor een groot deel te wijten is aan de complexe en voorwaardelijke aard van de richtlijnen die tot verwarring leiden en dat we waarschijnlijk een vergelijkbaar beeld zullen zien in andere delen van het land.
“Verder onderzoek is nodig om vast te stellen of dit het geval is en, zo ja, hoe we deze uitdagingen het beste kunnen overwinnen, zodat onze kinderen de best mogelijke voeding kunnen krijgen.”
Prof Louis Levy, hoofd voedingswetenschap bij Public Health England, zei: “Alle kinderen van zes maanden tot vijf jaar moeten een supplement nemen met vitamine A, C en D.
“Dit is een verstandige stap omdat opgroeiende kinderen mogelijk niet genoeg krijgen van deze vitaminen – vooral diegenen die geen gevarieerd dieet eten.”
Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de herfst klinische bijeenkomst van de Welsh Pediatric Society.