Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de ziekte van Parkinson mogelijk in de darm ontstaat en van daaruit naar de hersenen migreert. Een van de kenmerken van Parkinson is de ophoping van een proteïne genaamd alfa-synucleïne (aS). Normaal gesproken komt aS in oplosbare vorm voor in gezonde zenuwcellen, maar bij Parkinsonpatiënten verandert de proteïne van vorm, waardoor hij aan elkaar klontert. Deze ophopingen worden ‘fibrillen’ of ‘Lewy bodies’ genoemd.
Tien jaar geleden werden bij Parkinsonpatiënten al dergelijke fibrillen aangetroffen in zenuwcellen in de darmen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de aS-ophopingen zich kunnen verplaatsen van de darm naar de hersenen. De onderzoekers injecteerden de veranderde aS-proteïne in de maag- en darmwand van muizen. Na twee maanden hadden de fibrillen zich verplaatst naar de hersengebieden die beweging controleren. De muizen werden minder beweeglijk, net als mensen met Parkinson.
In een ander recent onderzoek werden muizen gebruikt die genetisch geprogrammeerd waren om grote hoeveelheden fibrillen te produceren. Alleen de muizen die niet steriel waren, ontwikkelden echter symptomen. Wanneer de microbiota van Parkinsonpatiënten getransplanteerd werd in deze muizen, kregen zij meer Parkinson-symptomen dan wanneer zij bacteriën van gezonde mensen toegediend kregen. Antibiotica zorgde juist voor afname van de symptomen. Dit wijst op een link tussen de darmmicrobiota en Parkinson, waarbij darmbacteriën mogelijk een rol spelen bij het reguleren of zelfs het ontstaan van Parkinson-symptomen.
Deze bevindingen moeten nog bevestigd worden in humaan onderzoek, maar mogelijk worden medicijnen die werkzaam zijn in het maag-darmkanaal of probiotica nieuwe therapieën voor de behandeling van Parkinson.